W zeszłym roku zrobiłam malutki słoiczek hiramu skandynawskiego czyli konfitury z rabarbaru z imbirem - tak na spróbowanie... i wiecie co... dziś Mąż mi kazał kupić na targu rabarbaru i zrobić jej więcej... no to kupiłam chyba ze dwa kilo :) które po obraniu się skurczyło do 1,5 kg... straszne marnotrawstwo :(
No i uprzedzając wasze prośby wrzucam przepis na obydwa smakołyki :)
CIASTO Z RABARBAREM
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru (ja dałam ,75 szkl.)
- cukier waniliowy
- 2 szkl. mąki (ja dałam 1,5 szkl. zwykłej + 0,5 szkl. pełnoziarnistej - ciekawe czy będzie coś czuć...)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja zawsze daję ciut więcej - tak na wszelki wypadek :)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu (nie dałam bo nie mam... po co do ciasta daje się ocet??)
- 10 dag płatków migdałowych (dziś będzie bez)
- 50 dag rabarbaru
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 min.
HIRAM SKANDYNAWSKI
czyli konfitura z rabarbaru z imbirem
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 3 łyżki imbiru
- skórka z 1 cytryny
Rabarbar kroimy na małe kawałki, mieszamy w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Next day gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania robimy próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i przejeżdżamy przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewamy do czystych, wyparzonych słoików i dobrze zamykamy.
Skórkę z cytryny można zetrzeć na drobnej tarce, imbir może być świeży, też starty na tarce. Można dać mniej cukru i pasteryzować słoiki ok. 20 min na wolnym ogniu.
Tyle z przepisu... ja dodam od siebie, że konfitura ma ciekawy smak, a mój Mąż zjadł sam prawie cały słoiczek :))
Wygląda pysznie, ale u nas jeszcze nie ma rabarbaru, więc muszę poczekać.
OdpowiedzUsuńojjj ale mi zrobiłaś smaka na takie pyszne ciasto rabarbarowe!:D
OdpowiedzUsuńAle, pychotka :)
OdpowiedzUsuńWitam się bo pojawiam się tu po raz pierwszy. :) I od razu na taki pyszny post trafiam. :) Uwielbiam rabarbar! Przepis na konfiturę już zachomikowałam, dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :)) Z przepisu z chęcią skorzystam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto z rabarbarem
OdpowiedzUsuńcudowne:)na pewno zrobię w przyszłości:) pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuń